رئیس بنیاد ملی نخبگان در نشست اعضای هیات علمی جوان:
نخبگان باید فرهنگ را عوض و دانشگاهها را نخبهپرور کنند
نشست اعضای هیات علمی جوان با سورنا ستاری؛ معاون علمی و فناوری رئیسجمهوری و رئیس بنیاد ملی نخبگان در محل بنیاد برگزار شد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان، نشست اعضای هیات علمی جوان با سورنا ستاری؛ معاون علمی و فناوری رئیسجمهوری و رئیس بنیاد ملی نخبگان با حضور اعضا شورای معاونین بنیاد و برخی نخبگانی که با حمایت بنیاد در دانشگاهها و مراکز پژوهشی جذب شده شدهاند، برگزار شد.
در ابتدای این نشست سعید سهرابپور مشاور رئیس بنیاد ملی نخبگان ضمن خیر مقدم به حاضران در جلسه، آنها را مایه افتخار کشور دانست و گفت: خوشحالم که در کشور هستید و به کشور خدمت می کنید.
همه چیز پائیندست مفهوم فرهنگ قرار میگیرد
سورنا ستاری رئیس بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه پیشرفت قبل از هر چیز، یک مفهوم فرهنگی است و این فرهنگ است که باعث پیشرفت میشود و همه چیز پائیندست این مفهوم قرار میگیرد، گفت: دانشگاه ما در روز اول موجودی نبوده که از جامعه بالا آمده باشد. دانشگاههای مطرح دنیا برخلاف دانشگاههای ما، با پول دولت کار نمیکنند. مشخص است دانشگاهی که نتواند با محیط اطرافش تعامل داشته باشد، نمیتواند مشکلات مردم را حل کند.
ستاری با بیان اینکه در صنعت هم شرایط به همین منوال است، افزود: اینهایی که ما داریم، بیشتر کارخانه هستند تا صنعت. صنعت چیزی است که طراحی میکنیم و نیاز به آدم تحصیلکرده دارد. ساختارهای ما چه در آن چیزهایی که کارخانه مینامیم و چه دانشگاههای ما، مشکلات جدی فرهنگی دارند.
ایران با فرهنگ 5هزار ساله، با نفت سرکوب شده
معاون علمی و فناوری رئیسجمهوری با اشاره به اینکه، تقابل با شرایط موجود، یک نوع مبارزه است، گفت: ما در چندهزار سال، یک فرهنگ غنی داشتیم؛ یعنی همان زمانهایی که نفت نداشتیم. کشوری که حدود 5 هزار سال تمدن و فرهنگ غنی دارد، هماکنون با پول نفت سرکوب شده است و به فرموده مقام معظم رهبری، نفت بهمانند ماده مخدری شده که ما را معتاد کرده است. این مشکلات فرهنگی، مبارزه مستمر میخواهد.
ستاری با اعلام اینکه ما روی مفاهیمی همچون آموزش و پژوهش مشکل داریم، افزود: همه ما در یک جبهه مشغول مبارزه هستیم و شما نباید بهعنوان اعضای هیات علمی دانشگاه، خود را کنار بکشید. باید جایگاهتان را بگیرید. شما برای رسیدن به جامعه ایدهآل و دانشگاهی که جذب نخبه میکند، باید فرهنگ را عوض کنید و دانشگاه را به سمتی ببرید که نخبهپرور شود و مشکلات مردم را حل کند.
این همه هزینه در بخش آموزش خرج میشود اما اثرات آن در اقتصاد دیده نمیشود
رئیس بنیاد ملی نخبگان با اعلام اینکه ما بهعنوان معاونت علمی و فناوری و بنیاد ملی نخبگان، در مقام یک زیرساخت و پلتفرم در کنار شما هستیم، گفت: دانشبنیان بیش از هر چیز، یک فرهنگ است. این همه هزینه در بخش آموزش خرج میشود اما ما اثرات آن را در اقتصاد کشور نمیبینیم. هر هزینهای که در بخش آموزش میشود باید اثرات آن در 10 سال بعد دیده شود. پس یک جای کار ایراد دارد و یک ساختاری درست کار نمیکند.
ستاری راهکاری در جهت رفع این شرایط پیشنهاد داد و گفت: کافی است تفکرات را تغییر دهیم و حصارهای اطرافمان را خراب کنیم. مراکز نوآوری راه بیاندازیم. اینها، مشکلات را حل می کند. باید به سمت یک جامعه دانشبنیان پیش بروید و در مراکز پژوهشی که مشغول هستید، دیدگاهها را عوض کنید.
فناوری را نمیتوان خرید
معاون علمی وفناوری ریس جمهور با اعلام اینکه فناوری، یادگرفتنی است و نمیتوان با پول صاحب آن شد، افزود: هیچکس در دنیا به فرد دیگری فناوری نمیدهد و باید خودمان یاد بگیریم. ساختار انتقال فناوری، شرکتهای خصوصی هستند نه دولت و دانشگاهها. شما با همکاری نزدیک با بنیاد ملی نخبگان و معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، در این مبارزه پیروز شوید و باید فرهنگ را عوض کنید که این هم، کار سادهای نیست.
برای سال جدید، استراتژی جدیدی آغاز کردهایم
ناصر باقریمقدم قائممقام بنیاد ملی نخبگان با اعلام اینکه برای سال جدید، برنامه های جدیدی را به همراه آقای ستاری آغاز کردهایم که طی آن، از نخبگان در لایههای مختلف کشور استفاده میکنیم، گفت: امیدوار هستیم این مهم با حمایت مسئولان در سال جاری به وقوع بپیوندد. این محوری بوده که در چند سال اخیر به آن نپرداختیم چون باید به یک هسته مرکزی از نخبگان میرسیدیم که این مهم هم اکنون اتفاق افتاده است.
قائممقام بنیاد ملی نخبگان با اشاره به اینکه این امر با توجه به جایگاه آقای ستاری در معاونت علمی و فناوری و بنیاد ملی نخبگان شدنی است، افزود: سال گذشته مصوبهای باحمایت آقای ستاری در هیات دولت به تصویب رسید که نخبگان در دستگاههای دولتی و شرکتهای دانشبنیان جذب شوند که این تغییر مهم و اثرگذار را در حوزه نخبگان به زودی شاهد خواهیم بود. بنابراین ارتباطات بسیار قویتری با نخبگان برقرار خواهد شد و ما کار را با اجتماع نخبگانی به جلو پیش خواهیم برد.
ارتباط با نخبگان و برگزیدگان در طول سال ادامه مییابد
عباس ابراهیمی معاون سرآمدان و نخبگان بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه جایزه شهید کاظمی آشتیانی شاید مشابه بسیاری از طرحها باشد که پس از اعطای جوایز، رابطه با برگزیده قطع میشود، گفت: چنین رویکردی، یک آفت است بنابراین در تلاش هستیم تا طی سال جاری، یک بازنگری در آئیننامه داشته باشیم تا علاوه بر دو برابر شدن ظرفیت جوایز کاظمی آشتیانی، شکل ارتباط با نخبگان و برگزیدگان به صورت مستمر در طول سال ادامه یابد.
بنیاد ملی نخبگان، دستگاهی است که با هدف سیاستگذاری و برنامهریزی در زمینه توسعه منابع انسانی برگزیده کشور با ماموریت برنامهریزی در زمینه نخبهشناسی، نخبهپروری، نخبهگزینی و نخبهگماری فعالیت میکند.د
در این نشست، کیوان محمدی عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف انتقادهایی درباره بحث آئیننامههای ارتقای اعضای هیات علمی دانشگاهها مطرح کرد و گفت: آییننامهها تفاوتهای بسیاری با رویکردهای بنیاد در رفع نیازهای کشور دارد و بر همین اساس این اعضا باید ریلگذاری آینده خود را بر مبنای چیزی قرار دهند که علاقه چندانی به آن ندارند. از این رو اگر بنیاد بتواند در این خصوص راهکاری بیندیشد، تغییر مهمی در شرایط افرادی که دست کم توسط خود بنیاد جذب هیات علمی شدهاند ایجاد می شود.
یاسمین بیده از سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران نیز خواستار ایجاد تعامل میان صنعت، پژوهشگران و اعضای هیات علمی جوان شد و گفت: بنیاد می تواند در این خصوص حلقه ارتباط افراد تحت حمایت خود و صنعت کشور شود و ساز و کاری تمهید شود که دانشجویان برتر کشور برای همکاری به پژوهشگاهها معرفی شوند.
سیدمحمدنوید قریشی از پژوهشگاه فضایی ایران نیز با بیان اینکه کارهای آنها در پژوهشگاه از جنس اجرا است و دانشجوی همکار ندارند، خواستار ارتباط میان اعضای هیات علمی که پروژه فعال دارند با اساتید دانشگاهها شد.
زینب رضایی عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان نیز خواستار حمایت بیشتر بنیاد ملی نخبگان در امور تسهیلاتی و علمی شد.
مصطفی زالی از دانشگاه تهران به ضعف در توجه به علوم انسانی اشاره کرد و خواستار رفع ناهماهنگی میان دانشگاه و بنیاد ملی نخبگان در راستای بهرهمندی هر چه بیشتر مخاطبان از تسهیلات بنیاد شد.
حامد دائمی از پژوهشگاه رویان حضور نخبگان در تصمیمگیریهای کلان کشور را خواستار شد.
حسن خدایی مهر عضو هیات علمی دانشگاه خواجه نصیر گفت: تدوین پروپوزال برای طرح های کلان ملی در اندک زمان صورت نمیگیرد و لازم است، مکانیزم بهتری برای فراخوانهای همکاری در نظر گرفته شود. همچنین توسعه شتاب دهنده ها می تواند در رشد فضای علمی راهگشا باشد.
سجاد امینی از دانشگاه شریف خواستار واگذاری پروژههای میانرشتهای به پژوهشکدهها شد.
سعید کاربین از سازمان تحقیقات و آموزش و ترویج کشاورزی ضمن تشکر از حمایتهای معاونت علمی و بنیاد بر لزوم تدام این حمایتها تاکید کرد.
در ادامه این نشست، مهدی علیجانیانزاده از دانشگاه خوارزمی خواستار بازنگری در کار شتابدهندهها شد و بر لزوم استفاده از ظرفیتهای بنیاد ملی نخبگان تاکید کرد.
لزوم استفاده از ظرفیت نخبگان در دستگاههای اجرایی، استفاده بهینه از توانای نخبگان در حوزه مدیریتی، تجدید نظر در نحوه فعالیت شتابدهندهها و اعطای برخی تسهیلات از دیگر مواردی بود که توسط سعید اخوان بهآبادی از دانشگاه تهران و فرهاد هادی نژاد دانشگاه آجا مطرح شد.
نظر دهید