کارگاه آموزشی «اخلاق پژوهش» برگزار گردید.
کارگاه آموزشی «اخلاق پژوهش» توسط دکتر حسین مهدی زاده عضو هیأت علمی دانشگاه ایلام ویژه صاحبان استعدادهای برتر، دانشجویان و علاقه مندان در روز شنبه مورخ 6 اسفندماه سال 1401 به صورت مجازی برگزار گردید.
در ابتدا دکتر مهدی زاده ضمن تشکر از بنیاد نخبگان استان؛ اظهار داشتند: زندگی ما انسانها به خصوص در بعد اجتماعی آن مبتنی بر یک مجموعه قراردادهای پذیرفته شدهایی است که در زندگی جمعی بین ما انسانها وجود دارد. این قراردادها معمولاً در قالب رسم و رسوم و عادات میباشد که در قالب دین است. در واقع کدهای راهنمایی که برای زندگی جمعی ما وجود دارد بر اساس قوانین و مقرراتی است که در جوامع وجود دارد.
ایشان در ادامه افزودند: برای نظم بخشی و انتظام بخشی به زندگی جمعی انسانها و گاهی هم بر اساس یک سری اصول اخلاقی است که جدا از بحث دین به شکل فردی و اجتماعی در بین ما وجود دارد. همه این عوامل در واقع دست به دست هم میدهند که امکان زندگی جمعی را در ما فراهم کنند و همچنین آن ارزشها و هنجارهایی که در جوامع رایج است میتواند به ما کمک کند که زندگی اجتماعی خود را پیش ببریم.
ایشان با تاکید بر اهمیت اخلاق پژوهشی، بیان نمودند: انسان دارای یک نوع خاص از وجدان است که تشکیل شده از وجدان فردی وجدان جمعی. که این وجدان ناخودآگاه یک سری مسئولیتها را به آن تحمیل میکند یا آن را راهنمایی میکند. در محدوده این مسئولیت فردی ما چه قوانین باشد چه نباشد یک سری مسئولیت های فردی خود را داریم هم در ارتباط با خود هم در ارتباط با خانواده و حتی در ارتباط با آن سازمانی که در آن کار میکنیم و یا محیط زیستی که در آن هستیم به تناسبی که بشر در حال پیشرفت است این مسئولیت فردی متناسب با آن سطح آگاهی که در جوامع بشری بالا میرود این مسئولیت فردی نیز بیشتر و بیشتر میشود که در این صورت است که افراد خود را ملزم به رعایت یک سری اصول میدانند که فکر میکنند اخلاقی و درست است. لذا در واقع اخلاق در گام اول یک مسئولیت فردی است. و در گام دوم برای اینکه ما امکان زندگی اجتماعی را داشته باشیم مجبور هستیم که آن اصول راهنمایی که در جامعه پذیرفته شده است و ناخودآگاه همه پذیرفتیم که آنها را رعایت کنیم و زیست اجتماعی امکان پذیر باشد چه در کوچکترین واحد اجتماعی یعنی نهاد خانواده باشد تا در یک جامعه، محله، و بعد در کشور و در سطح جهانی یک مجموعه قراردادهایی وجود دارد که باید رعایت شود.
ایشان در ادامه با تشریح آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی؛ مصادیق تخلفات پژوهشی را به صورت موردی بیان نمودند: 1- سوء رفتارهای پژوهشی 2- عدم تعهد و مسئولیت نسبت به ذینفعان 3- عدم رعایت حقوقی آزمودنیها 4- جعل دادهها 5- تحریف دادهها 6- سرقت علمی 7- اجاره علمی 8- عدم رعایت حقوق مالکیت معنوی و مسئولیت پژوهش انجام شده 9- انتشار مجدد 10- همپوشانی انتشارات 11- خرید و فروش آثارپژوهشی 12- جعل هویت.
در پایان کارگاه نیز دکتر مهدی زاده به سوالات شرکت کنندگان در این زمینه پاسخ دادند.
نظر دهید